Čínský rok zajíce zahájen i v Pramínku

Naše prvňata zahájila druhou polovinu školního roku oslavami nového lunárního roku. Ráno jsme přišli všichni v červeném oblečení. Ve třídě visely lampionky a ozdoby v červených a zlatých barvách. Také se ve třídě objevilo 23 zajíců. Schovali se všude, a tak byl pro děti hon na počet zajíců docela výzvou.

Po krátkém povídání jsme zjistili, proč je třída vyzdobena červeno-zlatě, proč jsou všude králíci, že oslavy lunárního nového roku neprobíhají jen v Číně a také rozdíly mezi naším a lunárním kalendářem.

Následovala centra aktivit. V Písmenech jsme si poslechli LEGENDU O NIANOVI, která popisuje počátek a význam tradičních oslav. V Číslech jsme se seznámili s čínským zápisem čísel a vymýšleli příklady, které jsme do čínských znaků převáděli. V Dílně si každý vyrobil červený lampion se žlutou třásní, aby do nového roku přinesl štěstí i peníze. Ve Vědě a objevech jsme zjišťovali, jak vypadají v čínštině jména spolužáků, a zkoušeli jsme je podle fonetického přepisu odhadovat. Pak jsme psaní vlastního jména trénovali na tácu se solí. Když jsme si byli dost jistí, opsali jsme si ho na kartičku tuší, jako čínští písaři. V oblíbeném Ateliéru jsme trénovali kresbu podle videonávodu a vytvořili si otevírací peněženku s překvapením. Po otevření z ní vyskočil zajíc rozhazující penízky pro štěstí. Nezapomněli jsme se také seznámit s názvy ostatních zvířat čínského horoskopu pomocí interaktivního projektoru a přesmyček.

Děti se samostatně věnovaly všem zadaným úkolům a s nadšením zjišťovaly nové informace. O přestávce jsme seděli na zemi a svačili jako opravdoví Asiaté. 

Tento den byl pro děti hodně intenzivní, ale všichni pracovali s obrovským zájmem a radostí. Všechny nás totiž baví získávat nové informace nejen o našich tradicích, ale i o tradicích ostatních lidí kolem nás.

Adéla Frimlová, třídní učitelka 1. třídy

Share This