Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. 11. 2017

Šesťáci a sedmáci na skok tentokrát v Maďarsku

Lucie připravila na ochutnávku maďarského jídla vynikající lángoše.

Fotogalerie zde.

Lángos je maďarský název pro placku (lángoš), která je připravována z těsta nastaveného brambory. Původně byly pečeny ze zbytku chlebového těsta, které zůstávalo v díži ve dnech rodinného pečení chleba. Lángoše byly vždy pečeny vpředu pece, hned za dvířky nedaleko plamene ("láng"). V den pečení chleba představovaly pro celou rodinu vítanou snídaní. Lángos posypaný smetanovým sýrem, . . . no to byla velká pochoutka. Ale časy se změnily a dnes již jen málo domácností peče vlastní chleba. Lángos dělaný z chlebového těsta je v současnosti nabízen pouze při vzpomínkových slavnostech historického rázu. V domácnostech jsou ale s oblibou připravovány k večeři lángoše z těsta nastavovaného brambory (viz recept níže), jsou zapíjeny čajem nebo svařeným vínem. Lángos je nejoblíbenéjším jídlem Maďarů na cestách mimo domov, neboť je to nejlacinější, rychlé a dobré jídlo vhodné tzv. "do ruky". Stánky s lángos nalezneme tam, kde je shromážděno více lidí - na týdeních trzích a výstavách, ve stáncích podél cest a pobřeží, nikdy nechybí při žádných turistických atrakcích. (převzato - https://dadala.hyperlinx.cz/chle/chler0036.html)